Arnhem – Kamp Koningsweg Noord

Realisatie: 34 permanente atelierwoningen, 2012-2013
Tijdelijk beheer met ateliers en activiteiten vanaf zomer 2011

 

Het voormalig militaire terrein Kamp Koningsweg Noord / Zeven provincien wordt getransformeerd tot een unieke plek voor (landschaps)kunstenaars. In de vier Rijksmonumenten uit de Tweede Wereldoorlog worden circa 34 permanente atelierwoningen gebouwd.  Het is de verwachting dat de atelierwoningen in 2013 worden gerealiseerd.  In de tussentijd beheert SLAK een groot aantal gebouwen op het terrein. In deze gebouwen zijn atelierwoningen, ateliers, presentatie- en projectruimten ingericht. Op het terrein en in de gebouwen worden bijzondere (kunst)projecten gerealiseerd en gepresenteerd die een link hebben met landschap of landschapskunst. De programmering van deze projecten ligt grotendeels in handen van Hans Jungerius.

In de grote sporthal (de voormalige voedselbank) is Krachtstroom geland. Krachtstroom is een samenwerkingsverband van bekende Arnhemse kunstenaars.(o.a. Rob Voerman en Alfons ter Avest, Jerome Symons en Rob Sweere). In deze grote hal van circa 700m2 met laaddok is het mogelijk om op projectbasis vloeroppervlakte te gebruiken voor het bouwen van grote kunstwerken.

Portaal zal circa 34 woningen op het terrein gaan realiseren in vier rijksmonumenten. In 2010 zijn de masterplannen gemaakt. In dit plan van MVDRV komen in de gebouwen KKN 4,5 en 6 vierentwintig woningen. In elk van deze blitzmadelgebouwen komen 8 woningen. Deze woningen bestaan uit een woonkamer/keuken op de begane grond en slaapkamers op de eerste verdieping. Op de zolder is ruimte voor een flink atelier. De woningen zijn tussen de 110 en 120m2 groot. In KKN 7 komen woningen tussen de 100 en 130m2. Deze woningen hebben geen inpandig atelier maar krijgen de beschikking over een atelier dat elders in het complex kan worden gehuurd.
Alle atelierwoningen en ateliers worden verhuurd door Stichting Slak aan kunstenaars die staan ingeschreven bij Slak. Mocht u in de toekomst een woning willen huren dan kunt u dit kenbaar maken via deze enquete.


Partners: Kondor Wessels, Stichting Portaal, Stichting Land-Akt i.o./Stichting Gang
KKN heeft een eigen mailinglijst deze is te vinden bij de nieuwsbrieven.

Het masterplan dat de blauwdruk is voor de toekomstige ontwikkelingen is hier te downloaden.   Masterplan MVRDV