SLAKtalk | Beatwise en POPOP

SLAKtalk: Beatwise en POPOP

Sinds voorjaar 2021 is er nieuw leven in het voormalige Belastingkantoor in Nijmegen, pal tegenover het Station Nijmegen. Het gebouw stond lange tijd leeg, maar SLAK ateliers mag er nu met dank aan de gemeente Nijmegen voor in ieder geval één jaar verschillende culturele initiatieven huisvesten. In deze SLAKtalk spreken we niet één maar twee huurders van dit nieuwe pand: expositieruimte POPOP en Stichting Beatwise. Ze vertellen meer over hun plannen voor het komende jaar, die veel goeds beloven.

Beatwise: hiphop in het Belastingkantoor
Eén verdieping boven POPOP zit Stichting Beatwise, een stichting die zich richt op talentontwikkeling van jongeren op het gebied van hiphop. Opgezet door Joost Aalbers en Nikola Krstovic, die al een stevige basis in elektronische muziek hebben neergezet met Beatheaven, een muziekstudio op bedrijventerrein De Winkelsteeg, nabij de wijk Neerbosch-Oost in Nijmegen. Beatwise is sinds twee jaar een stichting en zit sinds begin juli in het Belastingkantoor. Joost vertelt:

Joost Aalbers en Nikola Krstovic

“Beatwise komt voor uit de wens om te verbinden. In Nijmegen is heel veel voor bandjes aan opname- en speelmogelijkheden, maar als je iets met elektronische muziek of hiphop doet, is je zolderkamer de enige plek. We hadden het idee voor oefen- en ontmoetingsruimtes voor elektronische muziek, en de mogelijkheid om samen muziek te maken.”

Talentontwikkeling met beats
Beatwise richt zich specifiek op jongeren. Beatwise biedt die doelgroep de ruimte om hun hiphoptalent verder te ontwikkelen. In het Belastingkantoor gaan ze dit doen door verschillende activiteiten, waarvan er één al meteen in gang is gezet: de studio-avonden. “Vier avonden in de week kunnen jongeren hier terecht in één van onze studioruimtes. We laten ze kennis maken met de studio: hoe werkt het, hoe gaat het eraan toe, wat moet ik voorbereiden? Je bent dan een uur met een coach samen en kunt dan bijvoorbeeld opnemen of het ontwikkelen van studiovaardigheden. Dat verschilt per talent,” zegt Joost. “We bedienen nu 15 à 20 talenten op die weg. De meeste daarvan zijn rappers, maar er zitten ook talentvolle beatmakers en producers bij. Het bruist al echt als je hier ’s avonds bent. Als je leven in de brouwerij wil zien, moet je in de avonduren hier zijn. Dan komen de beats je tegemoet.”
Maar daar blijft het niet bij, wat Beatwise betreft. “In de grotere studio willen we ook meer met video gaan doen. Mooie videoclips maken, en dat soort shoots. Dat past ook helemaal bij hiphop. We komen als initiatiefnemers allemaal uit de muziek, dus het is logisch dat we daarmee beginnen. Maar we willen ook verder met video, dans en graffiti.”

Daarnaast zijn er twee andere projecten voor het komende jaar: “Het tweede project is voor verder gevorderde talenten. We bieden ze allerlei faciliteiten, coaching en support, om bijvoorbeeld een eerste album te maken, een EP op vinyl uit te brengen of om een videoclip op te nemen. Om ze naar een volgend niveau te tillen. Daar gaan we binnenkort mee beginnen. En in november organiseren we een uitwisselingsproject met een vergelijkbare hiphopinitiatief uit Leuven in België. We gaan bij elkaar langs om masterclasses te volgen, samen op te nemen en de stad te laten zien. Dat wordt een cool internationaal project.”
Het is een gevarieerde mix: gevorderde muzikanten, professionals en producers komen graag bij Beatwise langs om van de studio gebruik te maken, maar de jongste talenten die er binnen lopen zijn zo’n dertien jaar. Ze komen bijvoorbeeld bij Beatwise terecht via cultuurhuis De Lindenberg, die jonge geïnteresseerden in hiphop en urban doorstuurt. “Ook de professionals die daar de begeleiding doen en bij ons de coaching, dat kent elkaar allemaal. Dat proberen we ook te stimuleren, dat dat soepel verloopt.”


De sociale kant van Beatwise
Samenwerken, openheid en netwerken zijn belangrijke speerpunten voor Beatwise. “Nikola, mijn collega en medebestuurslid, is old school hiphop Nijmegen met een groot netwerk, ook landelijk en internationaal. Via hem komt er al veel binnen aan talent. Maar ook social media is een belangrijk kanaal voor onze doelgroep. Instagram is the place to be, Dat zijn we nu langzaam aan het opbouwen.”

In Gelderland werkt Beatwise onder andere samen met Cultuur Oost. En samen met poppodium Doornroosje, muzikale broedplaats De Basis en De Lindenberg vormen ze de Nijmeegse Hiphop Alliantie. “Door samen te werken met deze grote partijen zorgt voor een goed netwerk. Dat is ideaal en daar kunnen we veel mee. Maar we staan open voor allerlei samenwerkingen en overleggen. We willen echt een open organisatie zijn, want we realiseren ons goed dat we het niet allemaal zelf kunnen doen. We hoeven ook niet de enige in Nijmegen te zijn, dat al het hiphop bij Beatwise terecht moet komen. We gaan liever samenwerken, dan elkaar tegenwerken.”

Deze ambitie blijkt ook uit de wens om van Nijmegen een begrip te maken in de muziekscene: “Er is nu een bepaald momentum, ook met De Basis die binnenkort opent. Als we daar gebruik van maken, kunnen we Nijmegen echt op de kaart zetten als dé muziekstad van het oosten. Dat hoeft niet eens alleen hiphop te zijn. Als ze wat verder zijn in hun carrière, trekken muzikanten vaak naar Amsterdam, maar we kunnen tegenwicht gaan bieden aan de Randstad. Samenwerken is daarin belangrijk: niet Doornroosje of Beatwise landelijk bekend maken, maar laten we alsjeblieft Nijmegen landelijk bekend maken. Ik hoop dat we daar een rol in kunnen spelen.”

Maar de kern van Beatwise zijn uiteindelijk de jongeren en om de drempel voor ze te verlagen. “Ik denk dat dat in het geval van hiphop en ook in ons geval, er een sterke sociale kant aan zit. Het zijn toch jongens uit de wijken, er lopen gewoon mensen met een strafblad rond, en mensen met een zwaar verleden. Hoe cool is het als daar toch rolmodellen uit ontwikkelen, die anderen ook inspireren om bijvoorbeeld een rap op te nemen. Er zitten zoveel meer kanten aan. In de culturele sector is veel in hokjes, vanwege subsidies of de aansturing. Je bent of cultuur, of een sociale instelling, of een zorginstelling. Maar juist in die overlap zit zoveel potentie. Het sociale aspect is bij ons heel belangrijk. Je hebt van die openbare skate- of sportplekken in de stad, waarom dan niet van muziek zo’n openbare voorziening maken, die je kan delen? Ik zie veel mogelijkheden, ook voor ons.”

Binnenkort: opening van Beatwise
“Met de rest van het gebouw willen we ook graag samenwerken,” zegt Joost. “Maar we moeten nog een keer koffie gaan drinken. Iedereen is natuurlijk nu druk met zijn eigen verhuizing en projecten.”
Net als POPOP wil ook Beatwise gaan starten in september: “We hebben nu onze pijlen op september gezet voor de opening, dat we dan met Beatwise een open dag organiseren en initiatieven op te starten. Tot die tijd kunnen we dan de tijd gebruiken om het hier extra aan te kleden en de sfeer erin te brengen.”
“Het is heel fijn dat we vanuit SLAK en de gemeente Nijmegen de steun krijgen om dit verder uit te bouwen,” benoemt Joost. “Het is een mooie plek om Beatwise verder uit te bouwen en te laten zien waar we voor staan. We willen laten zien welke potentie er is bij de doelgroep. Tot nu toe gaat het heel goed, en zien we veel mogelijkheden. Iedereen mag langskomen of een afspraak maken, of komen kijken bij een open dag.”

Kijk voor meer informatie over Beatwise en aankomende evenementen en projecten op www.beatwise.nl.

Lees hier de SLAKtalk met expositieruimte POPOP.