SLAKtalk | POPOP en Beatwise

SLAKtalk: POPOP en Beatwise

Sinds voorjaar 2021 is er nieuw leven in het voormalige Belastingkantoor in Nijmegen, pal tegenover het Station Nijmegen. Het gebouw stond lange tijd leeg, maar SLAK ateliers mag er nu met dank aan de gemeente Nijmegen voor in ieder geval één jaar verschillende culturele initiatieven huisvesten. In deze SLAKtalk spreken we niet één maar twee huurders van dit nieuwe pand: expositieruimte POPOP en Stichting Beatwise. Ze vertellen meer over hun plannen voor het komende jaar, die veel goeds beloven.

POPOP: een toegankelijke expositieruimte
POPOP schoof onlangs na twee jaar aan de Elzenstraat door naar de Stieltjesstraat. Hier hebben ze verschillende ruimtes op de eerste verdieping, die je straks kunt binnentreden door de originele ingang van het Belastingkantoor. Bij binnenkomst loop je recht tegen de balie aan, waar ‘receptie’ nog boven staat. Dat leidt naar een grote open ruimte omringt door kleinere, voormalige kantoren, met genoeg ruimte voor kunst, exposities en performances.

POPOP - Joos van der Zanden en Els Jacobs
Joos van der Zanden en Els Jacobs

POPOP is een kunstruimte, in 2014 begonnen door Joos van der Zanden aan de Weurtseweg en daarna samen met Els Jacobs verder uitgebouwd aan de Elzenstraat. “We willen toegankelijke exposities maken,” vertelt Joos. “Voor een breed en gemixt publiek, jong en oud.”
Het is ontstaan uit de wens om kunstenaars een solo te laten draaien. “Want die kans krijg je normaliter niet zo gauw. Dat is alleen maar als je doorbreekt. En dan nog is de ruimte die je dan tot je beschikking hebt klein, en kun je een klein deel laten zien van wat je hebt. Er zijn veel kunstenaars die het verdienen om hun werk te laten zien, die niet aan bod komen. Er zijn te weinig presentatieruimtes en dat is het gat waar wij inspringen.”

Els en Joos draaien POPOP naast hun eigen werkzaamheden als beeldend kunstenaars. Ze hebben hun eigen ateliers in de ruimtes naast POPOP. “We hebben wel de wens om dit fulltime te draaien, maar dat is nu niet haalbaar,” zegt Els. “Het is veel werk, maar wel heel leuk. We hebben veel contact met kunstenaars en inmiddels een mooi netwerk opgebouwd.”
Joos: “Het moeilijke is dat we niet ver vooruit kunnen plannen, omdat we niet weten hoelang we ergens kunnen blijven. Toen we op de Elzenstraat zaten, werd dat telkens met een half jaar verlengd en moesten we steeds snel nieuwe kunstenaars zoeken. Maar daar zijn we wel goed in.”
“En eigenlijk hebben we ons daar ook niet zoveel van aangetrokken,” vult Els aan. “Ja, dachten we, dat is dan maar zo. POPOP is ook mogelijk doordat we via SLAK ergens kunnen zitten, en dat de huur betaalbaar is. Daardoor kunnen we weer investeren in verf en andere dingen om de expositieruimte draaiende te houden.”

Nieuwe plek, nieuwe ideeën
Het Belastingkantoor heeft rondom grote ramen die uitkijken op het station en het centrum, met al het fiets- en autoverkeer dat zich daar doorheen beweegt. “Het is heel fijn dat het hier zo levendig is en er veel gebeurt,” benoemt Joos. “We hopen ook dat deze plek gaat zorgen voor meer bekendheid voor POPOP.”
“We willen ook veel gaan doen met deze ramen,” zegt Els. Er hangt nu al in grote letters ‘Hier komt POPOP’ op de ramen, zichtbaar voor iedereen die erlangs komt. “De opening van onze eerste tentoonstelling in het Belastingkantoor valt samen met The Big Draw Nijmegen, op zaterdag 11 september. Rondom het gebouw wordt op de ramen anime en mangatekeningen getoond, zichtbaar vanaf de straat en het stationsplein. Daarmee begint POPOP met een statement waardoor je meteen weet dat we hier zitten.”

Met de verhuizing naar een nieuwe plek is ook ruimte voor nieuwe ideeën. “We willen kunstenaars meer gaan begeleiden en in de programmering vooruit plannen. Zo zorgen we voor meer rust en meer tijd om ook de diepte in te gaan,” zegt Joos.
Els voegt daaraan toe: “We willen kunstenaars laten meedenken over wat ze kunnen doen met de ruimte. We vinden het belangrijk dat er echt iets met de ruimte gebeurd. Dat een transformatie zichtbaar is, in plaats van dat er gewoon kunstwerken worden neergezet of opgehangen. Het moet niet te makkelijk zijn, hoor. We streven ernaar dat er meerdere dingen tegelijk gebeuren in onze ruimtes.”

Werk van Korneel Jeuken in de centrale hal

Voor het komende jaar in het Belastingkantoor hebben ze dan ook bedacht dat er ruimte moet zijn voor residenties. Kunstenaars kunnen dan een langere tijd werken in één van de ruimtes van POPOP en eventueel afsluiten met een expositie in de grotere centrale ruimte of residentieruimte. Els: “Met Bart Drost hebben we al afgesproken dat hij hier in november een hele maand komt werken. Heel leuk: hij gaat hier ‘kantoor houden’, van negen tot vijf. Dan gaat hij hier aan zijn bureau in een van de voormalige kantoren zitten en werken. Mensen kunnen dan langs komen voor afspraken.”

Uit liefde voor performance art heeft POPOP in samenwerking met Danielle Brans en Elky Rosa Gerritsen dit jaar een performance hub opgestart. “Met hen hebben we een dynamisch team in huis. Het doel is om meer performance art te laten zien, waarbij we zoeken naar meer dynamiek in het geheel en meer samenwerkingen met diverse kunstenaars. We willen vaste exposities gaan afwisselen met performance nights, waarin we zowel ervaren als beginnende performers een podium bieden.”
Ook onderdeel van de plannen is om een galerie-achtige winkel te openen bij de expositieruimte, waar bezoekers kunst en gadgets kunnen kopen. Nijmeegse schilder Diederik Grootjans presenteert zijn stadsgezichten in een expositie in november, en een samenwerking met Qtopia Queer Arts festival staat in oktober op de planning. “En samenwerken met de andere initiatieven en kunstenaars in dit gebouw willen we ook graag,” zegt Els. Dat belooft dus veel goeds voor het komende jaar.

Bekijk alle aankomende exposities en evenementen op www.popop.art

Lees hier het tweede deel van deze SLAKtalk met Stichting Beatwise.