Corona & regelingen

 

Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen hebben een behoorlijke weerslag op de culturele sector en dus ook op de werkzaamheden in SLAK-panden. Wij begrijpen dat er grote zorgen zijn bij veel van onze huurders. Op deze pagina willen wij je wegwijs maken in de richtlijnen en regelingen.

Protocol
SLAK ateliers heeft een protocol opgesteld zodat iedereen veilig kan blijven werken in de gehuurde ruimte en in de SLAK-panden. Het protocol vind je hier: Protocol gebruik gebouwen SLAK ateliers volgens RIVM-richtlijnen. Houd er rekening mee dat de maatregelen kunnen veranderen. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Kijk voor de meest actuele informatie en maatregelen op Rijksoverheid.nl.

Regelingen
De overheid organiseert steunregelingen voor ondernemers zelf, niet voor het financieren van tussenpartijen. Aangezien SLAK ateliers hier vooralsnog geen gebruik van kan maken, kunnen we geen huur kwijtschelden. Wij maken als stichting geen winst en hebben, zoals de meeste ondernemers in de culturele sector, beperkte financiële buffers.

Om jullie verder te helpen hebben wij een inventarisatie gemaakt van een aantal regelingen voor ondernemers. Deze lijst verandert dagelijks. Wij adviseren dan ook om zelf de berichtgeving hierover in de gaten te houden.

Corona-uitkering voor flexwerkers.

Woonkostentoeslag verruimde maatregel ondernemers

Vastgestelde SBI-codes Tegemoetkoming schade COVID-19

Aanmelden signaal ontbrekende SBI-codes

Ondernemers algemeen

  • Zelfstandigen zonder personeel kunnen bij hun gemeente een tijdelijke ondersteuning krijgen in de vorm van bijstand. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Op een lening voor bedrijfskapitaal kan een beroep worden gedaan om liquiditeitsproblemen op te lossen. Meer informatie: //www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zelfstandigen-zonder-personeel-zzp/extra-tijdelijke-ondersteuning-voor-zzp-ers
  • Kleinere ondernemingen kunnen een half jaar uitstel van aflossingen krijgen bij hun bank. Daarvoor geldt wel dat ze in de kern een gezonde onderneming moeten zijn. De banken willen ook consumenten helpen die door het coronacrisis hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Voor hen is geen gezamenlijke maatregel aangekondigd, maar zij kunnen contact opnemen met de bank voor een oplossing. Bron: NOS.nl.
  • De Belastingdienst neemt maatregelen op het gebied van uitstel van betaling van belasting (zie: //www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/coronavirus-belastingmaatregelen-om-ondernemers-te-helpen
    • In geval van lagere winst door uitbraak van corona dan kan je nu je voorlopige aanslag wijzigen, zodat je direct minder belasting betaalt. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die je in de eerste maanden van het jaar al hebt betaald, dan krijg je het verschil terugbetaald.
    • Je kunt bij de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Dit kan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootbelasting, omzetbelasting (BTW) en loonheffingen. Daarvoor stuur je een brief naar de Belastingdienst.
    • De Belastingdienst verlaagt tijdelijk de invorderingsrente en de belastingrente. Normaal gesproken betaal je 4% invorderingsrente vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 verlaagt de Belastingdienst de invorderingsrente tijdelijk naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

Ondernemers in de culturele sector