Varkensstraat 4, 27, 45 en 47

Gemeente Arnhem heeft SLAK ateliers in de arm genomen om de Varkensstraat in het centrum overdag nieuw leven in te blazen. Vanaf zomer 2020 zijn er vier interessante panden beschikbaar voor creatieve makers met ondernemerszin.

Door herontwikkeling krijgt het Korenkwartier overdag steeds meer  aantrekkingskracht: zo zijn er plannen voor een foodhall op de Korenmarkt en worden er verschillende appartementen gerealiseerd, waardoor de leefbaarheid van het gebied versterkt. Ondernemers uit de creatieve industrie gaan ook een belangrijke rol spelen in deze buurt. Mogelijk krijgt SLAK nog meer panden in beheer.

Varkensstraat 4:
Deze voormalige salsaschool bestaat uit drie verdiepingen, geschikt voor meerdere collectieven of één ondernemend initiatief. De ruimte leent zich goed voor ontwerpers, beeldend kunstenaars, workshops en een tentoonstellingsruimte. 

Varkensstraat 27:

Varkensstraat 45:
Hier is GordijnKunst gevestigd, waar ongebruikte reststoffen van gordijnen worden gebruikt voor kunstwerken.

Varkensstraat 47:
Dit voormalige café is een ruim pand van ca. 100 m2. Het heeft twee geveldeuren, een keuken, toiletten en een kleine opslagruimte. Momenteel is Parels voor de Varkens hier actief.

Van de gebruikers wordt een zekere slagkracht gevraagd om iets moois te maken van het interieur en de gevel/etalage. Gezien het toekomstperspectief zijn de panden de investering zeker waard. Daarnaast is het van belang dat de ondernemers onderling met elkaar samenwerken op het gebied van communicatie en het organiseren van activiteiten. De publieksfunctie en bijvoorbeeld in gebruik nemen van de etalage is hierbij belangrijk.

Tussentijds
De panden in de Varkensstraat maken deel uit van SLAK Tussentijds, een initiatief van SLAK ateliers waarmee leegstand op een originele manier wordt ingevuld. Bijvoorbeeld met tijdelijke design-, kunst- en cultuurwinkels of initiatieven, opgezet en gerund door creatieve en culturele ondernemers.