Veel mensen uit de Geitenkamp zaten er op school. Maar basisschool De Vlindertuin moest sluiten, net als een aantal andere scholen in de wijk. Het gebouw kreeg een nieuw leven als culturele ruimte, mede gericht op de wijk. Cindy Vermeulen ging er anti-kraak wonen. Inmiddels is de school verbouwd en woont zij er nog. Haar atelier op de begane grond met daarboven haar woning.
Het Team Leefomgeving van de gemeente nam het voortouw in het bedenken van een nieuwe invulling voor de Vlindertuin. De ambitie was om Geitenkamp meer te betrekken in de culturele ontwikkeling van de stad. Zo ontstond idee om creatieve werkplaatsen te maken in de oude klaslokalen. Om de wijk te betrekken werd specifiek gezocht naar ondernemers en initiatieven die hun ambacht willen inzetten om de bewoners te betrekken. De huurders geven zelf invulling aan een vorm die bij hen past.
Cindy Vermeulen is al vanaf dag 1 betrokken bij de Vlindertuin en vertelt hoe DirkJan Riphagen en Jan Lareman de eerste hand aan het project hebben gezet: “De Geitenkamp is een complexe wijk. Vertrouwen winnen kost tijd. Vanaf dag 1 wilden we al op een transparante manier de wijk betrekken in wat we doen met De Vlindertuin. De hele buurt was uitgenodigd toen het idee naar buiten werd gebracht. Je ziet daar nu echt het profijt van; de achterbuurman kwam laatst langs en bood mij oude stenen aan om de tuin te doen. Mensen begroeten ons vriendelijk of komen vragen wat we hier doen. Veel wijkbewoners doen mee aan de sociale trajecten die worden georganiseerd in het pand. En het jaarlijkse oogstfeest wordt steeds gezelliger.”
Werken en leren
Het oude schoolplein is tegenwoordig helemaal groen en ligt er schitterend bij. De tuin is volledig getransformeerd door DirkJan Riphagen en een groep vaste vrijwilligers. Een deel van de tuin wordt nu door leerlingen van basisschool De Witte Vlinder bijgehouden. In de sociale werkplaatsen in De Vlindertuin wordt in opdracht werk geleverd. Zo is er een houtbewerker die op aanvraag meubels maakt, een kledingatelier, een typografieatelier en schilderkunstateliers. Een deel van de makers in De Vlindertuin hebben een band met de lokale wijkondersteuners. Die verbinden burgers die aan de slag willen of iets willen leren aan een culturele maker die hen kan helpen.
Daarnaast is De Vlindertuin net een samenwerking gestart met basisschool De Witte Vlinder. De kinderen werken in de tuin en kunnen workshops bijwonen van verschillende creatieve ondernemers.
RecaP – sociale houtwerkplaats
Als je de voordeur van het voormalig schoolgebouw inwandelt, kom je meteen terecht bij RECAP: een sociaal-maatschappelijke houtwerkplaats die duurzaam, handgemaakt werk levert. Professionele houtbewerkers werken hier zij aan zij met mensen die re-integreren om op de arbeidsmarkt aan de slag te kunnen. Ze leren niet alleen een vak maar ervaren ook hoe het werkende leven eruit ziet.
Knalgoed produkties – typografie atelier
Een paar atelierdeuren verderop werkt Channa Wijmans aan haar typografie. Deels doet ze dit analoog, zoals gebruikelijk was voor het digitaal ontwerpen het overnam. Het drukwerk is een precies werkje; een dosis geduld is wel nodig. Net als de meeste huurders heeft Channa zelf opdrachten en begeleidt ze daarnaast re-integrerende mensen. Ook geeft ze workshops en draagt ze met haar kunst graag bij aan lokale initiatieven zoals het Geitenkampse wijkfeest Podium van de Wijk.
Juuls Atelier – prikkelarme schilderstudio
In het schilderatelier van Lynke Van den Eertwegh is het heerlijk rustig. De grote, lichte ruimte wordt in tweeën gedeeld door een muur en hangt vol schilderijen. De meeste mensen die hier komen schilderen zijn erg prikkelgevoelig. De oorzaak hiervoor verschilt per persoon – de een heeft een burn-out, de ander een persoonlijkheidsstoornis, aangeboren hersenletsel of depressie. De rust van het atelier helpt hen om hun hobby’s uit te oefenen op een plek die hen niet overweldigt.
De invloed die een culturele broedplaats heeft op de omgeving is moeilijk te meten, maar goed te voelen. De Vlindertuin brengt een rust met zich mee die zowel door bewoners als hurende kunstenaars te voelen is. Al blijft het een jong project waarin nieuwe energie, ideeën en initiatieven van harte welkom zijn. Heb je een kunstzinnig/cultureel idee waarin jij kan bijdragen aan de buurt? Kijk dan even op site van SLAK ateliers of de website van De Vlindertuin voor meer informatie.
En vergeet niet om zaterdag 16 september in de agenda te blokken voor het Oogstfeest in De Vlindertuin.
Er zijn nog ruimtes beschikbaar in De Vlindertuin; bekijk ze op de aanbiedingenlijst.