In Arnhems Buiten op de HES heeft SLAK een aantal panden in beheer die als leegstandsoplossing worden gevuld met kunstenaars. Het industrie- en kantoorpark heeft ruimtes met hoge plafonds en grote ramen met enkel glas. De juiste plek voor een kunstenaar die werkt met diverse materialen en grote installaties maakt. In februari 2023 komt SLAK op bezoek bij Rob Sweere: een multidisciplinair kunstenaar die zich bezig houdt met fotografie, video, kunst in openbare ruimte en performances. Hij huurt al meer dan 30 jaar dit soort grote, tijdelijke ruimtes bij SLAK.
“Ik deed de fotografieopleiding op de kunstacademie en tijdens mijn opleiding begon ik steeds meer performances voor de camera te doen. Na een solotentoonstelling met foto’s en video’s waarbij ik voor de camera performances deed, bedacht ik me dat de innerlijke ervaring van de toeschouwer eigenlijk interessanter is dan die van mij als maker. Vanaf die tijd creëer ik ruimtes en situaties waarin mensen in contact kunnen komen met natuurlijke elementen, met zichzelf en met elkaar. Ik maak hele grote constructies waar je in kan plaatsnemen en ik doe tegelijkertijd ook tijdelijke projecten en performances. Zoals met een groep mensen een half uur in stilte naar de hemel kijken of naar geluid luisteren dat ik maak.”
Kunst die vragen stelt
De fascinatie die Sweere heeft voor deze thema’s komt voort uit zijn eigen behoefte. Hij beschouwt zijn kunstenaarschap als een zoektocht naar zingeving en vertaalt zijn zoektocht in materiële vormen.
Zijn werk is gericht op het tonen van de werkelijkheid zoals hij die ervaart, maar ook op het verkennen van de universele krachten achter deze werkelijkheid. Door middel van beelden en installaties maakt hij de toeschouwer deelgenoot van zijn zoektocht en roept hij een gevoel van verwondering op.
“Ik ben 59 en weet nog steeds niet wat ik op deze aarde doe. Het is een enorme zoektocht. Die zoektocht is nog even vers als ruim 30 jaar geleden. En door dingen te maken blijf ik zoeken. Ik snap vaak niet eens waar ik aan begin als ik iets aan het maken ben, ik merk alleen dat het bij mij een reactie oproept die ik niet kan plaatsen. En die ga ik vervolgens ontleden om daarmee dichterbij de werkelijkheid achter de werkelijkheid te komen.”
“waarom ik dit maak weet ik ook niet”
Zo ziet Rob kunst: geen verklaring bieden voor dat waar je als toeschouwer naar kijkt, maar deelgenoot worden van de zoektocht die een kunstenaar en mens maakt. De transformatie meemaken van een abstract idee, gevoel of filosofie naar materie.
Voor iemand die geen idee heeft waar hij mee bezig is, heeft Rob al heel wat werk op zijn naam staan. Het onderzoek binnen zijn opdracht houdt hij bij zichzelf, het resultaat deelt hij met zijn publiek. Die kan variëren van parkbezoeker die de hond even uitlaat tot iemand die zich laat meevoeren door zijn soundscapes.
Basecamp – IJburg
Installatie bestaande uit 3 werken in het Stijgerpark, Amsterdam.
Soundsourcing & Dreamscapes
Interactieve tentoonstelling/performance met geluiden, beelden en sculpturen van Rob Sweere.
Ga voor meer informatie over Rob Sweere en zijn werk naar zijn website.