In de Arnhemse wijk Presikhaaf neemt een groep creatieven en kunstenaars de ruimte om een nieuwe prachtplek op de bouwen. De gemêleerde groep heeft een sociaal-maatschappelijke missie; het delen van ieders kwaliteiten en krachten met elkaar en de omgeving. Dit doet het collectief samen met wijkteams en de jeugd uit de wijk, maar ook met stagiaires, basisscholen of gewoon met de overbuurvrouw.
Presikhaaf
Arnhem bruist van cultuur en makerschap. Met name in het centrum kan je verschillende kanten op in je eigen kunstzinnige ontdekkingstocht. In de wijk Presikhaaf ligt dat anders; cultuur heeft nog geen centrale rol en de bewoners komen er minder mee in aanraking. Een broedplaats kan een belangrijke rol spelen om dit te bevorderen. Het collectief ziet kunst en cultuur als een middel om te leren en spelen door eigen ideeën te bedenken en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen werken. “En dat is een kracht; mensen kunnen hier aanklooien, experimenteren en ontdekken. Het proces is de prestatie. Zo ook het non formeel leren wat we binnenschools doen en ook buitenschools in ons atelier doen. En daarin worden leerlingen echt betrokken. Ze worden vanaf de basis meegenomen.”
Mieren
“Ons collectief is wel vergelijkbaar met hoe mieren werken. Ieder diertje ansich is zoals hij is, maar samen zijn ze een heel systeem wat ze in stand houden. Zo zien wij onszelf ook. Ik denk dat dat het verbindende ding is – je kwaliteiten met elkaar willen delen. En dat heeft wel veel verschillende lagen. Dat is denk ik ook wel moeilijk uit te leggen; je hebt deels projectmatig werken, je hebt deels vanuit de plek werken, je hebt deels je eigen beroepspraktijk. Maar wij vinden dat dat allemaal niet zo gecompliceerd hoeft te zijn. Dat mag ook allemaal samen en dwars door elkaar heen. We laten veel los en vertrouwen er vooral op dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de plek en verantwoordelijkheid neemt. En hoe dat zich dan uit is voor iedereen weer anders.”
Je krijgt zelf de sleutel, het vertrouwen en de verantwoordelijkheid
En dat geven van vertrouwen geldt ook voor de deelnemers die het collectief op sleeptouw neemt. Die krijgen de vrijheid om zelf gebruik te maken van materiaal en apparatuur, bedenken hun eigen ideeën en kunnen zelfs exposeren vanuit het collectief. “We werken ook vanuit dat idee; niemand neemt je zomaar aan de hand mee. Je krijgt zelf de sleutel, het vertrouwen en de verantwoordelijkheid. En dan kan je gaan.”
De leden van Collectief Koppig zijn deels zelfstandige makers die in dezelfde ruimte aan hun eigen beroepspraktijk werken. Het sociale deel wordt voor een groot deel geïnitieerd door Marije – een sociaal artistiek werker die verschillende studenten begeleidt vanuit bijvoorbeeld HAN (Social Work) of Rijn IJssel (art & design). Ook wordt er samengewerkt met de docentenopleiding van de kunstacademie. Waar ook Jimmie haar achtergrond ligt.
“Wat het ook wel bijzonder maakt; het kan juist omdat we deze samenstelling hebben. Ik denk niet dat het overal zou werken; wanneer je elkaar zo loslaat en het zo organisch laat gebeuren. Het is ook de samenstelling aan mensen waardoor het succesvol is: Dat je iets nodig hebt en dat Thomas het heeft. Dat je iets wilt en dat Kees daar al mee bezig is. Dat je geen zin hebt maar Missy al koffie heeft gezet. Of dat je geen ideeën hebt maar Marije wel. Dat je de noodzaak voelt om dat wat je in huis hebt te delen met anderen en hen er onderdeel van wilt maken.”
Bekijk de website van Collectief Koppig voor meer informatie.
Fotograaf: Koen Kievits